Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Najčešća pitanja o reparaciji auto stakala

Zanima vas da li oštećena auto stakla mogu da se poprave bez zamene, kako funkcioniše i koliko traje reparacija stakla, koliko je efikasna i da li postoji garancija. Pročitajte najčešće postavljana pitanja o popravci i reparaciji auto stakala.

reparacija auto stakla beograd

1. Šta najčešće prouzrokuje oštećenja na auto staklima?

Kamenčići na putu, ali i posipanje ulica rizlom u zimskom periodu, najčešći su uzroci oštećenja na prednjem vetrobranu. Do naprsnuća auto-stakla često dolazi prilikom mehaničkih oštećenja, nastalih udarom/padom jačih predmeta na staklo ili u slučaju saobraćajnih nezgoda.

2. Da li je reparacija moguća na svim staklima automobila?

Reparacija auto-stakla se radi u slučaju oštećenja na prednjoj šoferšajbni, dok zadnja i bočna stakla najčešće moraju biti zamenjena.

3. Koja oštećenja na auto staklu mogu da se poprave reparacijom?

Reparacija se radi kod oštećenja čiji je prečnik manji od 3cm. Ukoliko se oštećenja nalaze u vidnom polju vozača, odnosno direktno ispred volana, preporučujemo reparaciju samo za oštećenja čiji je prečnik do 1cm. Najbolje je da staklo pogledaju obučeni serviseri koji će vam odmah nakon pregleda reći da li je moguća reparacija stakla ili je potrebna zamena stakla.

4. Koja oštećenja je najteže popraviti?

Različite vrste oštećenja na auto-staklu (krug, polumesec, linija, zvezda, tačka) nose različiti stepen rizika od pucanja stakla i zahtevaju primenu različiti tehnika reparacije. Tu je iskustvo montažera veoma bitno, posebno ukoliko je oštećenje kombinovanog tipa. Na primer, okrugla oštećenja ne nose tako veliki rizik od zvezdastih (oštećenja sa više krakova) gde je veoma važno pravilno ispuniti svaki krak, kako ne bi došlo do širenja oštećenja i pucanja stakla. Ukoliko reparacija nije pravilno izvedena, može nastati linija koja neminovno vodi do pucanja stakla.

5. Kada nije moguće uraditi reparaciju stakla?

Kod zadnjih i bočnih stakala reparacija najčešće nije moguća, pa je potrebno uraditi zamenu stakla. Izuzetak su retki slučajevi kada su ova stakla laminirana, a to poseduje mali broj novijih, skupljih automobila (npr. Audi A8, Mercedes S klasa i sl.).

Reparacija se uglavnom radi samo na prednjoj šoferšajbni i to kada je oštećenje auto-stakla manje od 3 cm. Ukoliko se oštećenje nalazi direktno ispred volana i prelazi 1 cm u prečniku, neophodna je zamena auto stakla. Pored toga, reparacija se ne preporučuje kada se oštećenje nalazi na ivici šoferšajbne.

6. Kako sprečiti da se oštećenje na staklu proširi?

Čim primetite oštećenje na auto-staklu, veoma je važno da ga što pre zaštitite od ulaska prljavštine i vlage, što možete uraditi lepljenjem selotejp trake preko oštećenja. Ukoliko prašina i vlaga udju u dubinu oštećenja, mnogo je teže izvuči nečistoću, odnosno uspešno izvesti reparaciju.

7. Da li reparacija auto stakla mora da se uradi odmah nakon nastalog oštećena na staklu?

Kada zaštitite oštećenje, automobil treba blagovremeno odvesti do specijalizovanog servisa. Kako bi se sprečilo pucanje stakla i dalje širenje oštećenja, preporučuje se da se reparacija uradi što pre, čim primetite i najmanje oštećenje na auto-staklu.

8. Koliko traje reparacija stakla

Reparacija auto-stakala u Black Glass servisu traje oko 45 min, a najviše 1h za kompleksnija oštećenja. Vozilo je bezbedno za vožnju odmah nakon reparacije.

9. Kako se radi reparacija auto stakala?

Za iskusne servisere, reparacija je jednostavan proces koji se sastoji od čišćenja stakla, punjenja stakla specijalnom smolom za auto-staklo, sunčanja stakla UV lampom kako bi se vratila čvrstina staklu i poliranja stakla u cilju postizanja dobre optičke vidljivosti.

10. Da li je oštećenje na staklu vidljivo nakon reparacije?

Dobro uradjena reparacija podrazumeva i estetski minimalnu vidljivost oštećenja, koja treba biti u domenu 5-10% vidljivosti. Ukoliko je oštećenje primetno vise od 10%, u znatnoj meri utiče na estetiku stakla, te i na uspešnost same reparacije.

Posledice loše urađene reparacije stakla podrazumevaju vidljivost oštećenja na staklu, pa čak i pucanje stakla nakon reparacije.

11. Da li je moguće da se isto oštećenje na staklu popravlja više puta?

Reparacija auto-stakla je moguća samo jednom, te je zbog toga veoma važno uraditi reparaciju u specijalizovanom servisu u kojem ćete dobiti garanciju da neće doći do pucanja stakla.

Ako reparacija nije dobro urađena, staklo mora biti zamenjeno. Iskustvo montažera i kvalitet materijala su od ključne važnosti za uspešnu reparaciju stakla. Zato je važno gde radite reparaciju auto stakla.

12. Da li postoji garancija na reparaciju auto stakla?

Nakon uradjene reparacije u Black Glass servisu dobijate garanciju od 5 godina.

Za više informacija o reparaciji auto stakala i zakazivanju termina možete nas pozvati na:
062 / 8400 – 500