Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Najčešća pitanja o auto staklima i zameni šoferšajbne

Zanima vas šta treba uraditi kada dođe do oštećenja auto-stakla, kada je moguće popraviti staklo bez zamene, kako izabrati staklo u slučajevima kada je zamena neophodna, kako izgleda i koliko traje sam proces. Pročitajte najčešće postavljana pitanja o auto-staklima.

auto stakla black glass servis

1. Šta uraditi kada dođe do oštećenja na auto staklu?

Kada napukne šoferšajbna, pa čak i kada primetite i najmanje oštećenje na staklu, veoma je važno da što pre reagujete. Potrebno je da staklo što pre zaštitite od ulaska prljavštine i vlage, što možete uraditi lepljenjem selotejp trake preko oštećenja.

Kada zaštitite oštećenje, automobil treba odvesti do specijalizovanog servisa za auto-stakla koji će proceniti da li je reparacija moguća ili je potrebna zamena stakla. Ukoliko je neophodna zamena stakla veoma je važno izabrati kvalitetno novo staklo, kao i ovlašćeni servis koji garantuje kvalitet materijala i ugradnje.

2. U kojim slučajevima je moguće popraviti staklo bez zamene?

Reparacija stakla se radi samo u slučaju oštećenja na prednjoj šoferšajbni, dok zadnja i bočna stakla uglavnom moraju biti zamenjena. Oštećenja na prednjoj šoferšajbni koja su veličine do 3cm mogu biti uspešno popravljena. Ukoliko je oštećenje u vidnom polju vozača, preporuka je da se reparacija radi za oštećenja čiji je prečnik do 1cm.

3. Kada je nephodno zameniti oštećeno staklo?

Ukoliko oštećenje na staklu prelazi 3 cm u prečniku, neophodna je zamena auto stakla. Takodje, za oštećenja koja se nalaze na samoj ivici vetrobranskog stakla reparacija nije preporučljiva. Ukoliko se oštećenja nalaze direktno ispred volana, preporučujemo preporučuje se zamena auto-stakla.

4. Kako izabrati kvalitetno auto staklo i koja je razlika između originalnih, evropskih i kineskih auto stakala?

Kvalitetno auto-staklo obezbeđuje odličnu vidljivost, zvučnu izolaciju, a pre svega bezbednost tokom vožnje. Zato je važno birati stakla koja su prošla kontrolu kvaliteta i imaju oznaku odobrenja koja se nalazi u jednom od uglova stakla. Ova oznaka ukazuje na kvalitet i poreklo stakla, a upravo od toga zavisi i cena zamene stakla.

Originalna auto stakla koja se fabrički ugrađuju prilikom proizvodnje vozila, lako se prepoznaju jer imaju logotip proizvođača automobila. Zbog toga su ona najskuplja i njih ugrađuju samo ovlašćeni servisi za svaki brend automobila.

Evropska stakla se proizvode u istim fabrikama kao originalna auto-stakla, pa je njihov kvalitet isti samo nemaju logotip proizvođača automobila. Zbog toga su povoljnija od originalnih auto stakala, iako je kvalitet stakla isti.

Kineska auto-stakla su najpovoljnija. Međutim, tu je ključno znati da nisu sva kineska stakla istog kvaliteta. Preporučujemo isključivo kineska stakla koja je sertifikovala Nemačka i nose oznaku “E1” što znači da poseduju sve što poseduju i “EU” stakla.

U Black Glass servisu u ponudi su isključivo stakla sa oznakom odobrenja i evropskih i kineskih proizvođača tako da svako može pronaći ono što mu najviše odgovara.

5. Koje proizvođače auto stakala preporučujete?

Preporučujemo vetrobranska, zadnja i bočna stakla svetski poznatih proizvođača, a to su: Pilkington, Guardian, NordGlass, Saint-Gobain Sekurit, AGC auto glass, HS car glass, XYG car glass, FYAO auto glass.

6. Koliko traje zamena šoferšajbne ili drugog oštećenog stakla?

Proces zamene auto-stakla u Black Glass servisu traje oko 1h. Nakon ugradnje preporuka je da se ne vozi bar 1 sat kako bi se lepak dobro osušio. Takođe preporučujemo da se vozilo ne pere 2 dana nakon ugradnje.

7. Kako se radi zamena šoferšajbne?

Proces zamene auto-stakla podrazumeva zaštitu automobila pre početka radova, čišćenje ostataka starog stakla i skidanje starog stakla, nanošenje prajmera i lepka, ugradnju novog stakla i na kraju proveru njegove funkcionalnosti.

Svaki od ovih koraka je izuzetno važan za uspešnu zamenu stakla. Zato je važno da izaberete specijalizovani servis za auto stakla u kome rade sertifikovani montažeri koji su obučeni su za primenu najsavremenijih tehnika ugradnje auto-stakala.

8. Šta se dešava sa registracionom nalepnicom prilikom zamene auto stakla?

Prilikom zamene šoferšajbne u Black Glass servisu, registraciona nalepnica se pažljivo skida sa oštećenog stakla i postavlja na novi vetrobran nakon ugradnje.

9. Kako se senzori i kamere podešavaju prilikom zamena stakla?

Nakon ugradnje šoferšajbne, nije potrebno dodatno podešavanje senzora za kišu, dok se kod kamera radi kalibracija kako bi se vratile na fabrička podešavanja.

10. Šta se radi u slučaju korozije na karoseriji gde se lepi staklo?

Ukoliko na karoseriji postoji korozija, manja oštećenja neće remetiti proces ugradnje novog stakla i mogu se sanirati u Black Glass servisu. U slučaju ozbiljnije korozije na karoseriji, odnosno na delu karoseriju na koje se staklo lepi, neophodno je uraditi pripremu za ugradnju stakla kod limara.

11. Da li postoji garancija na ugrađeno auto staklo?

Na ugrađeno auto staklo u Black Glass servisu dobijate pisanu garanciju od 10 godina, kojom se potvrđuje kvalitet materijala i montaže.

Za više informacija o zameni auto stakala i zakazivanju termina možete nas pozvati na:
062 / 8400 – 500