Naš sajt koristi kolačiće u cilju boljeg korisničkog iskustva.

Ok
Meni

Kada može da se radi reparacija auto stakla, a kada je potrebna zamena?

Oštećenja na auto-staklu, od onih sitnih, nastalih udarcem kamenčića, do većih koja mogu dovesti do pucanja stakla, utiču na bezbednost tokom vožnje. Zbog toga je važno da se što pre uradi popravka šoferšajbne, odnosno reparacija stakla ili, ako je potrebno, zamena šoferšajbne.

Zamena (reparacija) šoferšajbne

Prva stvar koju treba da uradite kada nastane oštećenje na staklu

Čim primetite oštećenje na auto-staklu, veoma je važno da ga što pre zaštitite od ulaska prljavštine i vlage, što možete uraditi lepljenjem selotejp trake preko oštećenja. Ukoliko prašina i vlaga uđu u dubinu oštećenja, mnogo je teže izvući nečistoću, odnosno uspešno izvesti reparaciju auto stakla. Takođe je važno ne koristiti brisače jer se na taj način nečistoća razmazuje preko stakla i ulazi u dubinu oštećenja.

Kada zaštitite oštećenje, automobil treba blagovremeno odvesti do specijalizovanog servisa za auto stakla stakla koji će proceniti da li je reparacija moguća ili je potrebna zamena stakla.

Pravila kada se radi reparacija stakla

Ovo su osnovna pravila za procenu da li je popravka oštećenog auto-stakla moguća:
  • Prednji vetrobran: Reparacija se radi u slučaju oštećenja na prednjoj šoferšajbni, dok zadnja i bočna stakla uglavnom moraju biti zamenjena. U retkim slučajevima može se raditi i na drugim staklima samo kada su ona laminirana, a to poseduje mali broj novijih, skupljih automobila (npr. Audi A8, Mercedes S klasa i sl.).

  • Prva popravka: Reparacija istog oštećenja je moguća samo jednom, te je veoma važno što pre reagovati. Na istoj šoferšajbni moguće je raditi više reparacija ali na različitim mestima.

  • Oštećenje ne sme biti veće od 3cm: Reparacija šoferšajbne se radi kod oštećenja čiji je prečnik manji od 3cm. Za veća oštećenja ne preporučujemo reparaciju, već je neophodna zamena stakla.

  • Van vidnog polja vozača: Ukoliko se oštećenja nalaze u vidnom polju vozača, odnosno direktno ispred volana, preporučujemo reparaciju samo za oštećenja čiji je prečnik do 1 cm.

  • Van ivice stakla: Reparacija se radi kod oštećenja koja se ne nalaze na ivici šoferšajbne. Za oštećenja koja se nalaze na samoj ivici vetrobranskog stakla reparacija nije preporučljiva.
Na mogućnost i uspešnost reparacije stakla utiču i drugi faktori, poput vrste i stepena oštećenja, pozicije na vetrobranu i starosti oštećenja. Različiti vremenski uslovi i nagle temperaturne promene mogu uticati na širenje, oštećenja do stepena kada popravka šoferšajbne više nije moguća. Stoga je važno što pre reagovati, kako bi popravka bila uspešnija, i kako bi staklo nakon reparacije povratilo prvobitnu čvrstinu i izdržljivost.

Za više informacija o reparaciji auto stakala i zakazivanju termina možete nas pozvati na:
062 / 8400 – 500